Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 29/06/2011
Tematica: conflictul romi-primăria Baia Mare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Cosmin Pop
Titlul articolului: Gard de beton şi camere video pe strada Horea
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/baia_mare/Gard_de_beton_si_camere_video_pe_strada_Horea_0_508149403.html


Locuitorii de pe strada Horea din Baia Mare vor fi îngrădiţi faţă de restul vecinilor cu un gard de beton înalt de trei metri. Pe lângă acest gard se vor monta mai multe camere video, dar va fi amplasat şi un punct fix de poliţie.

Una dintre cele mai rău famate zone din Baia Mare va fi îngrădită faţă de restul locuitorilor din zonă cu un gard de beton, înalt de trei metri şi lung de 100 de metri. Lucrările la construire a gardului vor începe la începutul săptămânii viitoare. „Acest gard este o iniţiativă veche de un an care nu a mai fost pusă în practică, dar pe care am aprobat-o eu zilele trecute. S-au făcut deja măsurătorile şi toate lucrurile premergătoare, astfel că de luni va începe construcţia gardului", a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Protecţie pentru copii şi şoferi

Iniţiativa a venit în urma numeroaselor accidente rutiere din zonă, dar şi a disconfortului produs şoferilor care trec zilnic pe strada Horea. „Avem acolo peste 200 de copii care se joacă şi de foarte multe ori au fost semnalate accidente rutiere. Mai mult, prin construirea acestui gard vrem să eliminăm disconfortul produs celor care trec pe acolo zilnic. Pe Horea sunt mormane de gunoaie pe care cei care trec prin zonă trebuie să le vadă de fiecare dată", a mai spus primarul municipiului. Construcţia gardului de beton va costa municipalitatea aproximativ 30.000 de lei, bani care au fost alocaţi din bugetul local. Pe lângă construirea gardului de pe strada Horea, în zonă vor fi montate mai multe camere video care vor monitoriza non-stop locuinţele sociale. „O altă iniţiativă a primăriei este cea de a monta un sistem integrat de camere video legate direct la Poliţie. Astfel, vom putea vedea tot timpul ce se întâmplă acolo. Cine nu-şi face datoria va fi evacuat", a mai spus Cătălin Cherecheş. Mai mult, pe lângă gardul de beton şi camerele video, pe strada Horea va exista începând de săptămâna viitoare şi un punct fix de poliţie care va supraveghea tot timpul zona.

Foarte bine fac"

 „Atâta timp cât copiii nu vor mai putea alerga în drum, orice iniţiativă e binevenită. Chiar şi acel zid pe care vor să-l facă e o soluţie bună şi nu numai pentru noi. Mulţi tineri aruncă cu pietre în maşini şi de fiecare dată iese scandal. Măcar aşa nu vor mai fi probleme. Nu vor fi nici accidente şi nici şoferii nu se vor mai alege cu maşinile lovite când vor trece pe aici", a spus Angela Măcinaş, o băimăreancă de 50 de ani. Chiar dacă vor fi monitorizaţi 24 de ore din 24, locuitorii din Horea 46 cred că montarea camerelor video va fi benefică pentru întreaga comunitate. „Foarte bine fac. Toţi aruncă gunoaie unde apucă şi nimeni nu curăţă după ei. Măcar aşa, cine face mizeria va fi dat afară. Ne-am săturat să strângem după fel de fel de oameni care fac doar ce-i taie capul", a explicat Bogdan Gustav, pensionar.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.